Exploring Figurative Framing in Political Marketing

🇬🇧

In a recent presentation during the Corvinus Research Week, Lilla P. Szabó and first-year PhD student Utku Bozdağ delved into the fascinating world of figurative framing and political marketing.

The presentation discussed the importance of figurative language in political communication. They argued that the way politicians address issues can be as influential as what they actually speak about. This is because language use can shape how we think about a concept. For instance, using sports metaphors in politics, such as “running mate,” “front-runner,” and “crossing the finish line,” can make abstract political concepts more concrete and relatable.

In addition, Lilla and Utku also discussed the persuasive power of metaphors and how they can simplify complex issues, offer solutions, and arouse emotions. For instance, the phrase “war on drugs” simplifies substance use disorder, which is a complex social phenomenon and suggests a combative solution, while also evoking strong emotions.

In the final part of the presentation, the speakers touched upon the role of figurative language in political marketing. They likened a political campaign to a product marketing campaign, with notions such as product, customer, target groups, and functions like giving information, persuasion, and mobilization.

🇭🇺

Figuratív keretezés és politikai marketing

A Corvinus Kutatási Hét keretében szervezett workshopjukon Szabó Lilla Petronella és Utku Bozdağ, elsőéves doktorandusz a figuratív keretezés és a politikai marketing izgalmas világába kalauzolták az érdeklődőket.

Az előadás a figuratív nyelvhasználat fontosságát mutatta be a politikai kommunikációban. Az előadók kitértek arra, hogy a politikai üzenet tartalma mellett annak megfogalmazása is nagy hatással lehet a választókra, mivel a nyelvhasználat befolyásolhatja, hogy hogyan gondolkodunk egy fogalomról. Például, az olyan sporttal kapcsolatos metaforák, mint a „versenytárs”, „verseny a szavazatokért”, vagy „választási győzelem”, érhetőbbé és kézzelfoghatóbbá teszi az elvont politikai fogalmakat.

Lilla és Utku kitért a metaforák meggyőző erejére is és tárgyalták, hogy a politikusok hogyan egyszerűsíthetik a segítségükkel a bonyolult problémákat, kínálhatnak megoldásokat rájuk és miképp válthatnak ki különböző érzelmeket a figuratív nyelvhasználattal. Például az Egyesült Államok politikájában elterjedt kifejezés, a „war on drugs”, azaz „háború a drogok ellen” leegyszerűsíti a szerhasználat mögött húzódó bonyolult társadalmi problémákat és azt implikálja, hogy háborús eszközökkel akadályozhatjuk meg a drogfogyasztást.

A workshopot az előadók a politikai marketingben fellelhető figuratív nyelvhasználat bemutatásával zárták . A politikai kampányt marketingkampányhoz hasonlították, olyan fogalmakkal, mint a termék, vásárló, célcsoportok, és olyan funkciókkal, mint az információátadás, meggyőzés és mozgósítás.